המעגל השני הוא שוק החסכון הפנסיוני שם מצויים סכומי כסף אדירים של כלל האזרחים החוסכים במסגרת קרנות השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוח חיים וכדומה. המעגל השלישי הוא מעגל ניירות הערך שם נסחרים ניירות הערך תמורת כסף, למשל הבורסה לניירות ערך, אג"חים וכדומה.
מה הקשר בין שלושת מעגלי שוק ההון?
כל שלושת המעגלים מקיימים למעשה פעילות משותפת, וישנה חפיפה מאוד גדולה בין הפעילות בשלושת המעגלים. כך למשל, יכול בעל חברה גדולה, מה שנקרא אצלנו טייקון, לבצע הלוואה דרך בנק, או לבצע הלוואה באמצעות הנפקת אג"ח בשוק לניירות ערך, או אל מול גופים מוסדיים כדוגמת קרנות פנסיה. בכל מקרה, ברגע שהוא מקבל את הכסף למשל על ידי הנפקת אג"ח לגופים מוסדיים, הרי שעכשיו הכסף הזה מערב שני מעגלים, מעגל החסכון הפנסיוני ומעגל ניירות הערך. שוק ההון הוא למעשה שוק אדיר שמכסה את כל תנועות הכסף והטרנזאקציות המתבצעות בישראל, ואלה יכולות להתרחש במרחב הבנקאי, במרחב המוסדי או במרחב ניירות הערך.
חשיבות שוק ההון לכלכלה
שוק ההון הוא למעשה חלק אינטגרלי של הכלכלה, והוא צועד איתה יד ביד. אי אפשר להגיד ששוק ההון משפיע על הכלכלה, או הכלכלה משפיעה על שוק ההון, פשוט מכיוון שהמדובר באותו הדבר. היקפי הכספים הנסחרים בשוק ההון הם כאלה שיכולים להפיל כלכלה שלמה. הכלכלה למעשה מתנהלת באמצעות שוק ההון, כך שבכל כלכלה שהיא יש שוק הון. מצבו של שוק ההון הולך ביחס ישר עם מצבה של הכלכלה. גם בכלכלות קטנות ומפגרות ישנו שוק הון, שגודלו וטיבו קשורים ביחס ישר לכלכלה בתוכה הוא מתקיים. בכל כלכלה מערבית, שוק ההון הוא שיקול שעל הממשל לקחת כאשר הוא נוקט צעדים שונים כמו שינוי שיעור הריבית, העלאת מיסים, העלאת גיל הפנסיה וכדומה.
מקצועות שוק ההון
כאשר אנחנו אומרים שוק ההון אנחנו מדברים על שורה של מקצועות העוסקים ישירות בניהול שוק ההון. מקצועות אלה יכולים להיות בנקאות, ייעוץ עסקי, ייעוץ פנסיוני, ברוקר בבורסה לניירות ערך, יועץ משכנתאות, יועץ פיננסי ועוד שורה ארוכה של מקצועות. אם אתם רוצים לעבוד בשוק ההון, אם אתם אוהבים לשחק עם כסף שהוא לאו דווקא שלכם, תוכלו ללמוד מקצועות אלה במכללות ייעודיות ללימודי שוק ההון. מכללות אלה מכשירות אנשי מקצוע בתחומים שונים של שוק ההון עם הסמכה כנדרש על פי החוק. הלימודים הם לימודי תעודה ולא לימודים אקדמאים. יחד עם זאת, תוכלו להשתלב בשוק ההון גם באמצעות לימודים אקדמאים העוסקים בתחומי הכלכלה ומנהל עסקים. תחומי לימוד אלה יפתחו בפניכם דלתות רבות אליהן תוכלו להיכנס כדי להשתלב בבנק, בחברת השקעות, בקרנות הון וכדומה, ולהפוך לחלק משוק ההון.