על אף היותו בעל תשואה קטנה מאוד (במיוחד בהשוואה להשקעה באג"ח או מניות), הפיקדון השקלי נחשב לאפיק השקעה, ויתר על כן לאפיק השקעה פופולארי ונפוץ. אולם, להבדיל מאפיקי ההשקעה האחרים, היתרון הבולט של הפיקדון השקלי מצוי בהיותו אפיק השקעה בטוח ונטול סיכונים עבור החוסכים.
התהליך של פתיחת חיסכון לפי אפיק של פיקדון שקלי מתבסס על כך שבתמורה להפקת הכסף בבנק הבנק מציע שלל מסלולים של ריביות שונות ותחנות יציאה של הכסף. השוני בין הריביות המוצאות הוא תלות של סכום הכסף אותו האדם רוצה להשקיע, כמו גם תחנות היציאה המתאפשרות במהלך תקופת ההשקה. ככל שמושקעים יותר סכומי כסף, לתקופה ארוכה יותר ועם מספר תחנות יציאה מועטות יוצר, כך יש אינטרס לבנק להעניק לחוסך ריבית גבוהה יותר עברו הכסף, שכן הבנק מבחינתו יכול לעשות שימוש עם הכסף ולהשתמש בו עבור הלוואות בריביות גבוהות.
מסלולי הפיקדונות השקליים הנפוצים הם: פק"מ- פיקדון קצר מועד, כאשר הריבית על פיקדון זה לרוב היא קבועה ומצטברת עד סוף תקופת הפיקדון. פר"מ- פיקדון ריבית משתנה. דומה לפק"מ אולם ההבדל היחיד הוא שפה הריבית משתנה בהתאם לפרמטרים שונים, כמו ריבית בנק ישראל. פר"י- פיקדונות שקליים יומיים. מדובר בפיקדון שניתן בו למשוך את הכסף באופן יומי,ובהתאם לכך הריבית על הפיקדון היא הנמוכה ביותר.
יש אופציות שונות במסלולי הפיקדונות השקליים, וניתן לקבוע בתנאי הפיקדון כי הריבית תהייה מוצמדת למדד המחירים לצרכן, למדד בנק ישראל או ללא הצמדה כלל. לרוב הריבית מחושבת על פי מדד בנק ישראל, היות וזה מדד מהימן שנקבע על ידי הבנק, וממדד זה לרוב מפחיתים הבנקים אחוז כלשהו וריבית מופחתת זאת ניתנת ללקוחות המשקיעים את כספם בפיקדון השקלי. מסלול ההשקעה יכול לכלול ריבית קבועה, כלומר בתחילת ההשקעה נקבע בתנאים כי כל חודש תינתן ריבית מסוימת על הכסף. כמו כן, ניתן לקבוע בתנאי הפיקדון כי תינתן ריבית משתנה התלויה בגורמים כמו ריבית בנק ישראל, ותנודות הושק, וכך יכולה להתקבל מידי חודש ריבית השונה במקצת מהריבית שניתנה חודש שעבר. כאשר המשק נמצא במשבר, ויש חשש לירידת ריביות- מסלול הריבית הקבוע עדיף, שכן הריבית על הפיקדון לא תושפע מהירידה הכללית באחוזי הריביות. לעומת זאת- אם התחזיות מנביאות תקופת שגשוג כלכלי שככל הנראה תוביל להעלאת ריביות, או שהמשק נמצא אחרי משבר כלכלי והוא במגמת שיקום- עדיפה האופציה של ריבית משתנה, וכל נוכל ליהנות מהעליות בגובה הריביות.
ככלל, פיקדונות שקליים לא מניבים ללקוחות תשואה רבה עבור הכסף. אולם אם האלטרנטיבה היא שהכסף ימצא בחשבון מבלי שיעשה בו כל שימוש, וכמו כן אין תכנונים מסוימים לכסף- עדיף להשקיע אותו במסלול זה, נטול סיכון שיניב ריבית מסוימת בסוף הפיקדון. ישנן תקופות שמסלול הפיקדון השקלי משתלם יותר שכן הריביות הניתנות הן גבוהות, אולם בזמנים של משברים כלכליים, הריביות צונחות ולכן התשואה על הכסף היא כמעט אפסית, ואז מסלול זה לא משתלם, שכן הוא מגביל את השימוש בכסף בכפוף לתנאי המסלול, מבלי להניב כסף עבור הלקוח.